MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 4)
1 sayfadaki 1 sayfası
MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 4)
MARMARIS-FETHİYE-MARMARİS
1. gün: Marmaris
2. gün: Sabah liman işlemleri sonrası yola çıkış. Öğleyin Ekincik'e varış. Yemekten sonra kamışlarla kaplı Dalyan çayı deltasını, Kaunos harabelerini ve kaya mezarlarını, çamur banyosunu gezme imkanı, İztuzu kumsalında yüzme imkanı. Geceleme Ekincik'de.
3. gün: Sabahleyin Kurdoğlu Burnu'nu dönerek Manastır, Kleopatra Koyu ve Hamam Koyu çevresinde molalar.
4. gün: Tersane Adası, Yassıca Adalar civarında denize girme molaları, geceleme Göcek veya Fethiye'de. Fethiye'de (antik Telmessos) kaya mezarlarını gezme olanağı.
5. gün: Sabah kısa bir yolculuktan sonra Ölüdeniz'e varış. (Yatların Ölüdeniz'in iç bölümüne girmeleri yasaktır! ) Denize girme molası. Öğleden sonra ve geceleme Gemile Adası veya Beştaş koyu' nda. Buradan Rumlardan kalma Kayaköy'e (Karmilasos) yaklaşık bir saatlik bir yürüyüş ile varılabilir.
6. gün: Sabahleyin 3-4 saatlik uzunca bir seyirle Dişibilmez ve Baba Adası'ndan geçerek Ekincik civarındaki koylardan birinde geceleme.
7. gün: Sabahleyin yaklaşık iki saatlik bir seyirle Inceada-Gebekilise'ye varış. Öğleden sonra Kadırga ve Kumlubük'de molalarla Turunç'a varış ve geceleme.
8. gün: Marmaris
Fethiye körfezi
Fethiye körfezinin kuzey kıyıları, karadan gelen piknikçileri ağırlar daha çok. İnnice , Çığlık, Küçük Kargı, Katrancı koyları, Katrancı, Kızıl ve Deliklitaş adaları birbirini izler.
Fethiye’den Ölüdeniz’e
Fethiye’den Ölüdeniz’e doğru seyrederken, İblis burnu öncesinde Samanlı, Kuleli, Kalemya(Hillside otelin bulunduğu koy), Turunç Pınarı ve Sömbeki koyları sıralanır. Turunç Pınarı sahili kumsaldır. Deniz güzeldir. Bir kır lokantası piknikçilerin ve yatların ihtiyacını karşılar. Sömbeki limanı da günlük gezi teknelerinin uğrak yeridir.
Ölüdeniz’e doğru asıl güzel koylar ve adalar, İblis burnu’ndan sonra.
Karacaören adası karşısındaki Karacaören koyu bunların ilkidir. Koyun dibi kum, deniz pırıl pırıldır. Koyda lokanta da var. Kayaköylü Tahir’in kardeşi Muzaffer’in lokantasıdır bu. Havasında olup ta kemanını çıkarırsa keyfinize diyecek söz olmaz.
Gemiler Adası da, koyu da bu bölgenin en sevilen bağlanma yerleridir. (Ayrıntılı bilgi Fethiye sayfalarında)
Gezi teknelerinin uğrak yeri olan Soğuksu limanı, Mersin limanı ve Beştaş limanından sonra Ölüdeniz’e gelinir. Ölüdeniz’e yatların girişi yasaktır. Burnun içindeki koya demirleyip botlarla girilebilir Ölüdenize, Kumburnu’na ve altın sarısı kumuyla Belceğiz plajına. Kilometrelerce uzanan Belceğiz plajı bitiminde sahil hafif bir girinti yapar. Kıdrak koyudur burası
Marmaris’ten çıkıştan sonra mola verilebilecek koylar arasında Turunç ve Kumlubük sahili ve Çiftlik koyu vardır. Marmaris sayfalarında bu koylar için ayrıntılı bilgi var. Turunç ile Kumlubük arasındaki hafif girintiye bağlanıp tepedeki Amos harabeleri gezilebilir.
Üzerinde beyaz fener kulesi ve bekçi evi bulunan Kadırga burnundan hemen önce Kadırga koyu bir başka durak noktasıdır. Marmaris’ten gelen günlük tekneler bu koyda yüzme molası verirler.
Çiftlik koyu, önündeki adasıyla ayırt edilir. Marmaris-Bayır üzerinden kara yoluyla da gelinen bir büyük koydur Çiftlik. Çevre koylar içinde kumsalı olan hemen tek koydur. Bir büyük otel, bir tatil sitesi, çok sayıda çardak lokanta vardır koyda.
Çiftlik koyunun girişinde üzerinde bir malikhanenin bulunduğu özel ada vardır. Adayı dönünce dar ve uzun bir başka koy açılır. Gebekse koyudur burası. Kayalık kıyıları dalma meraklıları için uygundur. Koyun uç noktası dibi bembeyaz kumuyla havuz gibidir. Kıyıya çıkanlar eski bir kilise harabesi bulurlar.
Çiftlik’ten Bozburun’a doğru yol alan tekneler, yüzme ya da yemek molası için Serçe limanını seçerler. Gece bağlanmak için de uygundur. Kıyıda küçük bir market ve lokanta vardır. Önce düzlük sonra yamaca vuran patika yol tepede Fenaket köyüne çıkar. Limanın girişinde kayalara çarparak batan bir 11. yüzyıl ticaret gemisinden çıkartılan cam eşyalar Bodrum Sualtı müzesinin en önemli bölümünü oluşturur.
Bozukkale’ye doğru, denize girebileceğiniz havuz gibi berrak bir başka koya Korsan Koyu’na girersiniz.
Artık Bozukkale’desiniz. 1 mil derinliğindeki koyun girişinde sol tarafınızdaki tepenin üzerinde Loryma antik kentinin geniş ve uzun surları yükselir. Restoranların bulunduğu koyda, bağlanacak şamandıra ve iskele vardır. Restoran sahipleri botlarla alırlar sizi kıyıya.
Bozburun’a doğru bir başka liman Söğüt limanıdır. Söğüt köyünün mahallesi Saranda bu koydaki yerleşimdir. Kıyıda balıkçı lokantaları iyi ve hesaplıdır. Söğüt’e uzaklık 3-4 km’dir.
Artık yavaş yavaş Sömbeki(Yeşilova) Körfezi’ne girilmektedir.
Karşıda boylu boyunca uzanan Sömbeki adasının ardından batan güneşi seyre dalmak için Kiseli ada koylarına demir atmalısınız.. Adada çalılar arasında dolaşırken bir çok eski ev ve kilise kalıntısı göze çarpar. Hemen karşısında Ada boğazı vardır. Deniz tropiklerin mercan suları gibi koyu maviden türkuaza boyanır burada.
Bozburun limanı bundan sonra açılır önünüze. Marmaris’ten çıktıktan sonra 2-3 günlük yolculuğun ardından bütün ihtiyaçların karşılanacağı yerdir Bozburun. Hele deniz varsa, Marmaris’ten Bozburun’a kadar uzanan yol sarsar insanı. Ama bundan sonra, en keyifli koylar başlayacaktır. Önünüz Hisarönü körfezi’dir. En az Gökova körfezi kadar güzel koylara sahiptir çünkü Hisarönü körfezi.
Bozburun’dan sonra ver elini Selimiye. Yolda dileyenler Bozburun yarımadası ve Sömbeki körfezi kıyılarındaki son koylar olan Mercimek, Tavşan bükü, Ayaca, ve Çanak limanına demirleyebilir.
Ardından Atabol burnu dönülerek Hisarönü körfezine girilir.
Ağıl Koyu’nda mola verilir. Ardından Selimiye koyu ve köyüne ulaşılır. Akşam burada kalınabilir. (Selimiye için ayrıntılı bilgi Marmaris sayfalarında)
Selimiye’den çıkıp Orhaniye koyuna girilir. Her ikisi de çok uzun ve geniş koylardır. Orhaniye girişinde solda Martı Marina tesisleri çıkar önünüze. Marina 175 yat kapasitelidir.
Orhaniye koyu gecelemek için idealdir. Akşamüzeri gün erken batar koyda. Orhaniye, koyun ortasına kadar şortlu, mayolu ya da paçaları sıvalı insanların yürüdüğü Kızkumu, üzerinde kale kalıntıları olan adası, Bayır yolu üzerindeki Bayır Şelalesi, Turgut köyünde halıcıları ile en az 1 tam gününüzü ayıracağınız yerdir. Karayoluyla Marmaris’e ve Datça’ya da kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Çok sayıda balıkçı lokantası ve pansiyon vardır. Şelale piknik yeridir. (Ayrıntılı bilgi Marmaris sayfalarında) Orhaniye tepelerine doğru yürüyenler güzel panoramik görüntüler bulurlar.
Ve ardından Hisarönü limanı gelir. Geniş ve büyük bir koydur Hisarönü limanı. Marmaris – Datça yolu kenarındaki kıyılarında İnbükü ve Çubucak orman kamplarının bulunduğu küçük koylar sık orman dokusuyla çevrili güzel piknik yerleridir. Hafta sonları ve bütün yaz günleri kalabalık olur. Tekneyle gelenler biraz açıkta yüzme molası verirler.
Artık Datça yarımadası başlamıştır. Yarımada bir yanında Hisarönü körfezinin hemen öbür yanında Gökova körfezinin bütün güzelliklerini barındırır koynunda.
Robinson Club Maris otelinin yerleştiği Tavşan koyu ve karşısında Tavşan adası, hemen sonrasında bu bölgenin en güzel limanı olan Bencik limanı peş peşe gelir. Bencik limanı mavi yolculuk teknelerinin ve yatların çok sevdiği, içindeki küçük koylarda kendilerini özel hissettikleri güzel bir limandır. Kıyılarında bir kamu kampı olsa da rahatsız edici bir yapılaşma yoktur. Limanın içlerine kadar gidip karaya çıkanlar, ağaçlar arasındaki patikaları izleyip Gökova sahillerine yürüyebilirler. Yürüyüşte akşam ya da sabah serinliğini tercih etmeli. Akşam çıkanlar Gökova tarafında günbatımının eşsiz renklerini de izlerler.
Bencik limanının girişinde Dişlice adası vardır. Adı üstünde diş diş sivri kayalıklardan oluşur ada. Günübirlik tekneler sık uğrar adaya. Kayalıklarında, denizin oyup işlediği mağaracıklarında saklambaç oynar gibi dolaşmak, gözlükle dalıp su altı güzelliklerini seyretmek ne de güzeldir!
Datça’ya doğru ilerlenmektedir. Artık kıyıda tatil siteleri görülmeye başlamıştır. Bu bölgenin en eski ve en güzel tatil sitesi Aktur burada, Kurucabük’tedir. Ondan önceki koy ise Günlücek büküdür. Her ikisinde de güzel sahil ve kumsal vardır. Orman kamplarını da saklar bu iki büyük koy. Karadan gelip kamp karavanla tatil yapılabilir. Lokantalar ve alışveriş için de seçenekler vardır. Datça-Marmaris yolu da hemen yakından geçtiği için ulaşım açısından kolaydır.
Çiftlik, Sarı ve Karaincir limanları Hisarönü körfezinin batısındaki son limanlardır. Kıyısında eski Perili Köşk otelinin bulunduğu Perili Köşk limanı ise yüzmesi keyifli plaj yeridir. Otelin lokantası tavsiye edilir. Sörf olanağı da vardır.
Ve Datça. Limanındaki barlarında akşamın karşılandığı, kalabalıktan uzak tatil arayanların, emekli olunca yerleşirim hayali kuranların güzel kenti. Marmaris’e dolmuş ve otobüs bol. Yarımadanın ucundaki Knidos antik kentine kadar da karayoluyla ulaşılıyor.
Datça ile Knidos arasında çok sayıda koy ve bük var.
Bir bölümüne sadece deniz yoluyla, bir bölümüne karadan da gidilebiliyor.
Datça’dan hemen sonra Kargı koyu. Ardından yüzmek isteyenlerin uğrayabileceği havuz gibi küçük koy, Armutlu su koyu. Sonra İnce Burun aşılır ve Domuzçukuru, Kızıl bük ve Hayıt büküne girilir.
Artık Knidos’a yaklaşılmaktadır. Ama bir deniz ve balık ziyafeti çekilmelidir antik kent gezisinden önce. Bu nedenle Palamut büküne uğranmalıdır.
Çıplak tepelerin yumuşak bir eğimle denize kavuştuğu, upuzun bir kumsal oluşturduğu, kumsal boyunca ağaçlıklar içinde köy evlerinin, küçük pansiyon ve yazlık evlerin sıralandığı, limanında balıkçı tekneleriyle birlikte yatların demirlediği bir güzel büktür palamut. İskelenin hemen üzerindeki balıkçı lokantalarına oturulmalıdır.
Knidos’a günbatımı öncesinde girilmelidir. İç(büyük) limanda demirlemeli, kıyıya çıkmalı, geniş alana yayılmış son derece etkileyici kalıntılar arasında dolaşılmalı, sonra da Afrodit Tapınağına çıkıp dış liman ve açık deniz üzerinden gün batırılmalıdır. Uzaktaki ada Simi adasıdır.
Göcek koyları ve Fethiye-Ölüdeniz arası için Marmaris-Fethiye rotasına bakınız.
Bu bölümde Ölüdeniz-Kekova arasındaki durak noktaları üzerine bilgi notlarını bulacaksınız.
MARMARİS-DATÇA-MARMARİS
1. gün: Marmaris
2. gün: Bir saatlik yol ile Kadırga'ya varış. Yemek ve ilk yüzme molasını burada verdikten sonra 3 saatlik ikinci bir etap ile akşama doğru geceleme yeri Bozukkale'ye (Loryma) varış.
3. gün: Sabahleyin Yeşilova Körfezi'ne doğru yola çıkış. Bu bölgede yüzme ve yemek molalarından sonra geceleme Bozburun'da limanda.(Yeşilova bir alternatif)
4. gün: 2 saatlik kısa bir yolculukla Çiftlik Koyu'na (Aktur) varış. Öğleden sonra ise birbuçuk saat yola devam ederek turun dönüş noktası ve en büyük limanı olan Datça'ya varış. (isteyenlere karadan Knidos gezisi)
5. gün: Kahvaltıdan sonra ikibuçuk saatlik bir seyir bizi Dişlice Adası'ndan geçerek Bencik'e ulaştıracak. Geceyi yarımadanın en dar yerinde bulunan ve içeriye doğru bir nehir gibi kıvrılan bu güzel koyda geçireceğiz.
6. gün: Bencik'ten sonra kısa bir seyirle Orhaniye ve Selimiye köylerinin bulunduğu bölgeye geçiyoruz. Bu bölgede de gezebileceğimiz ve içlerinden birini geceleme için seçebileceğimiz bir sürü şirin koy bizi bekliyor.
7. gün: Bugün Marmaris'e dönüşe geçiyoruz. Karaburun'u döndükten sonra Serçe Limanı'na varış. Bugün Bodrum Müzesi'nde sergilenen 11. yüzyıl Bizans batığının bulunduğu koy burasıdır. Geceleme yolcuların eğilimine göre Çiftlik Koyu veya Marmaris Limanında.
MARMARİS-BODRUM
1. gün: Marmaris, Çiftlik
2. gün: Arap adası, Söğüt limanı, Bozukkale(Loryma)
3. gün: Bozburun, Selimiye, Orhaniye
4. gün: İnbükü, Bencik
5. gün: Dişlice adası, Akbük, Emecik, Datça
6. gün: Kargı koyu, Domuz bükü, Palamut bükü, Knidos
7. gün: Karaada, Poyraz limanı, Bodrum
(Gökova katılarak 10 güne de çıkabilir)
1. gün: Marmaris
2. gün: Sabah liman işlemleri sonrası yola çıkış. Öğleyin Ekincik'e varış. Yemekten sonra kamışlarla kaplı Dalyan çayı deltasını, Kaunos harabelerini ve kaya mezarlarını, çamur banyosunu gezme imkanı, İztuzu kumsalında yüzme imkanı. Geceleme Ekincik'de.
3. gün: Sabahleyin Kurdoğlu Burnu'nu dönerek Manastır, Kleopatra Koyu ve Hamam Koyu çevresinde molalar.
4. gün: Tersane Adası, Yassıca Adalar civarında denize girme molaları, geceleme Göcek veya Fethiye'de. Fethiye'de (antik Telmessos) kaya mezarlarını gezme olanağı.
5. gün: Sabah kısa bir yolculuktan sonra Ölüdeniz'e varış. (Yatların Ölüdeniz'in iç bölümüne girmeleri yasaktır! ) Denize girme molası. Öğleden sonra ve geceleme Gemile Adası veya Beştaş koyu' nda. Buradan Rumlardan kalma Kayaköy'e (Karmilasos) yaklaşık bir saatlik bir yürüyüş ile varılabilir.
6. gün: Sabahleyin 3-4 saatlik uzunca bir seyirle Dişibilmez ve Baba Adası'ndan geçerek Ekincik civarındaki koylardan birinde geceleme.
7. gün: Sabahleyin yaklaşık iki saatlik bir seyirle Inceada-Gebekilise'ye varış. Öğleden sonra Kadırga ve Kumlubük'de molalarla Turunç'a varış ve geceleme.
8. gün: Marmaris
Fethiye körfezi
Fethiye körfezinin kuzey kıyıları, karadan gelen piknikçileri ağırlar daha çok. İnnice , Çığlık, Küçük Kargı, Katrancı koyları, Katrancı, Kızıl ve Deliklitaş adaları birbirini izler.
Fethiye’den Ölüdeniz’e
Fethiye’den Ölüdeniz’e doğru seyrederken, İblis burnu öncesinde Samanlı, Kuleli, Kalemya(Hillside otelin bulunduğu koy), Turunç Pınarı ve Sömbeki koyları sıralanır. Turunç Pınarı sahili kumsaldır. Deniz güzeldir. Bir kır lokantası piknikçilerin ve yatların ihtiyacını karşılar. Sömbeki limanı da günlük gezi teknelerinin uğrak yeridir.
Ölüdeniz’e doğru asıl güzel koylar ve adalar, İblis burnu’ndan sonra.
Karacaören adası karşısındaki Karacaören koyu bunların ilkidir. Koyun dibi kum, deniz pırıl pırıldır. Koyda lokanta da var. Kayaköylü Tahir’in kardeşi Muzaffer’in lokantasıdır bu. Havasında olup ta kemanını çıkarırsa keyfinize diyecek söz olmaz.
Gemiler Adası da, koyu da bu bölgenin en sevilen bağlanma yerleridir. (Ayrıntılı bilgi Fethiye sayfalarında)
Gezi teknelerinin uğrak yeri olan Soğuksu limanı, Mersin limanı ve Beştaş limanından sonra Ölüdeniz’e gelinir. Ölüdeniz’e yatların girişi yasaktır. Burnun içindeki koya demirleyip botlarla girilebilir Ölüdenize, Kumburnu’na ve altın sarısı kumuyla Belceğiz plajına. Kilometrelerce uzanan Belceğiz plajı bitiminde sahil hafif bir girinti yapar. Kıdrak koyudur burası
Marmaris’ten çıkıştan sonra mola verilebilecek koylar arasında Turunç ve Kumlubük sahili ve Çiftlik koyu vardır. Marmaris sayfalarında bu koylar için ayrıntılı bilgi var. Turunç ile Kumlubük arasındaki hafif girintiye bağlanıp tepedeki Amos harabeleri gezilebilir.
Üzerinde beyaz fener kulesi ve bekçi evi bulunan Kadırga burnundan hemen önce Kadırga koyu bir başka durak noktasıdır. Marmaris’ten gelen günlük tekneler bu koyda yüzme molası verirler.
Çiftlik koyu, önündeki adasıyla ayırt edilir. Marmaris-Bayır üzerinden kara yoluyla da gelinen bir büyük koydur Çiftlik. Çevre koylar içinde kumsalı olan hemen tek koydur. Bir büyük otel, bir tatil sitesi, çok sayıda çardak lokanta vardır koyda.
Çiftlik koyunun girişinde üzerinde bir malikhanenin bulunduğu özel ada vardır. Adayı dönünce dar ve uzun bir başka koy açılır. Gebekse koyudur burası. Kayalık kıyıları dalma meraklıları için uygundur. Koyun uç noktası dibi bembeyaz kumuyla havuz gibidir. Kıyıya çıkanlar eski bir kilise harabesi bulurlar.
Çiftlik’ten Bozburun’a doğru yol alan tekneler, yüzme ya da yemek molası için Serçe limanını seçerler. Gece bağlanmak için de uygundur. Kıyıda küçük bir market ve lokanta vardır. Önce düzlük sonra yamaca vuran patika yol tepede Fenaket köyüne çıkar. Limanın girişinde kayalara çarparak batan bir 11. yüzyıl ticaret gemisinden çıkartılan cam eşyalar Bodrum Sualtı müzesinin en önemli bölümünü oluşturur.
Bozukkale’ye doğru, denize girebileceğiniz havuz gibi berrak bir başka koya Korsan Koyu’na girersiniz.
Artık Bozukkale’desiniz. 1 mil derinliğindeki koyun girişinde sol tarafınızdaki tepenin üzerinde Loryma antik kentinin geniş ve uzun surları yükselir. Restoranların bulunduğu koyda, bağlanacak şamandıra ve iskele vardır. Restoran sahipleri botlarla alırlar sizi kıyıya.
Bozburun’a doğru bir başka liman Söğüt limanıdır. Söğüt köyünün mahallesi Saranda bu koydaki yerleşimdir. Kıyıda balıkçı lokantaları iyi ve hesaplıdır. Söğüt’e uzaklık 3-4 km’dir.
Artık yavaş yavaş Sömbeki(Yeşilova) Körfezi’ne girilmektedir.
Karşıda boylu boyunca uzanan Sömbeki adasının ardından batan güneşi seyre dalmak için Kiseli ada koylarına demir atmalısınız.. Adada çalılar arasında dolaşırken bir çok eski ev ve kilise kalıntısı göze çarpar. Hemen karşısında Ada boğazı vardır. Deniz tropiklerin mercan suları gibi koyu maviden türkuaza boyanır burada.
Bozburun limanı bundan sonra açılır önünüze. Marmaris’ten çıktıktan sonra 2-3 günlük yolculuğun ardından bütün ihtiyaçların karşılanacağı yerdir Bozburun. Hele deniz varsa, Marmaris’ten Bozburun’a kadar uzanan yol sarsar insanı. Ama bundan sonra, en keyifli koylar başlayacaktır. Önünüz Hisarönü körfezi’dir. En az Gökova körfezi kadar güzel koylara sahiptir çünkü Hisarönü körfezi.
Bozburun’dan sonra ver elini Selimiye. Yolda dileyenler Bozburun yarımadası ve Sömbeki körfezi kıyılarındaki son koylar olan Mercimek, Tavşan bükü, Ayaca, ve Çanak limanına demirleyebilir.
Ardından Atabol burnu dönülerek Hisarönü körfezine girilir.
Ağıl Koyu’nda mola verilir. Ardından Selimiye koyu ve köyüne ulaşılır. Akşam burada kalınabilir. (Selimiye için ayrıntılı bilgi Marmaris sayfalarında)
Selimiye’den çıkıp Orhaniye koyuna girilir. Her ikisi de çok uzun ve geniş koylardır. Orhaniye girişinde solda Martı Marina tesisleri çıkar önünüze. Marina 175 yat kapasitelidir.
Orhaniye koyu gecelemek için idealdir. Akşamüzeri gün erken batar koyda. Orhaniye, koyun ortasına kadar şortlu, mayolu ya da paçaları sıvalı insanların yürüdüğü Kızkumu, üzerinde kale kalıntıları olan adası, Bayır yolu üzerindeki Bayır Şelalesi, Turgut köyünde halıcıları ile en az 1 tam gününüzü ayıracağınız yerdir. Karayoluyla Marmaris’e ve Datça’ya da kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Çok sayıda balıkçı lokantası ve pansiyon vardır. Şelale piknik yeridir. (Ayrıntılı bilgi Marmaris sayfalarında) Orhaniye tepelerine doğru yürüyenler güzel panoramik görüntüler bulurlar.
Ve ardından Hisarönü limanı gelir. Geniş ve büyük bir koydur Hisarönü limanı. Marmaris – Datça yolu kenarındaki kıyılarında İnbükü ve Çubucak orman kamplarının bulunduğu küçük koylar sık orman dokusuyla çevrili güzel piknik yerleridir. Hafta sonları ve bütün yaz günleri kalabalık olur. Tekneyle gelenler biraz açıkta yüzme molası verirler.
Artık Datça yarımadası başlamıştır. Yarımada bir yanında Hisarönü körfezinin hemen öbür yanında Gökova körfezinin bütün güzelliklerini barındırır koynunda.
Robinson Club Maris otelinin yerleştiği Tavşan koyu ve karşısında Tavşan adası, hemen sonrasında bu bölgenin en güzel limanı olan Bencik limanı peş peşe gelir. Bencik limanı mavi yolculuk teknelerinin ve yatların çok sevdiği, içindeki küçük koylarda kendilerini özel hissettikleri güzel bir limandır. Kıyılarında bir kamu kampı olsa da rahatsız edici bir yapılaşma yoktur. Limanın içlerine kadar gidip karaya çıkanlar, ağaçlar arasındaki patikaları izleyip Gökova sahillerine yürüyebilirler. Yürüyüşte akşam ya da sabah serinliğini tercih etmeli. Akşam çıkanlar Gökova tarafında günbatımının eşsiz renklerini de izlerler.
Bencik limanının girişinde Dişlice adası vardır. Adı üstünde diş diş sivri kayalıklardan oluşur ada. Günübirlik tekneler sık uğrar adaya. Kayalıklarında, denizin oyup işlediği mağaracıklarında saklambaç oynar gibi dolaşmak, gözlükle dalıp su altı güzelliklerini seyretmek ne de güzeldir!
Datça’ya doğru ilerlenmektedir. Artık kıyıda tatil siteleri görülmeye başlamıştır. Bu bölgenin en eski ve en güzel tatil sitesi Aktur burada, Kurucabük’tedir. Ondan önceki koy ise Günlücek büküdür. Her ikisinde de güzel sahil ve kumsal vardır. Orman kamplarını da saklar bu iki büyük koy. Karadan gelip kamp karavanla tatil yapılabilir. Lokantalar ve alışveriş için de seçenekler vardır. Datça-Marmaris yolu da hemen yakından geçtiği için ulaşım açısından kolaydır.
Çiftlik, Sarı ve Karaincir limanları Hisarönü körfezinin batısındaki son limanlardır. Kıyısında eski Perili Köşk otelinin bulunduğu Perili Köşk limanı ise yüzmesi keyifli plaj yeridir. Otelin lokantası tavsiye edilir. Sörf olanağı da vardır.
Ve Datça. Limanındaki barlarında akşamın karşılandığı, kalabalıktan uzak tatil arayanların, emekli olunca yerleşirim hayali kuranların güzel kenti. Marmaris’e dolmuş ve otobüs bol. Yarımadanın ucundaki Knidos antik kentine kadar da karayoluyla ulaşılıyor.
Datça ile Knidos arasında çok sayıda koy ve bük var.
Bir bölümüne sadece deniz yoluyla, bir bölümüne karadan da gidilebiliyor.
Datça’dan hemen sonra Kargı koyu. Ardından yüzmek isteyenlerin uğrayabileceği havuz gibi küçük koy, Armutlu su koyu. Sonra İnce Burun aşılır ve Domuzçukuru, Kızıl bük ve Hayıt büküne girilir.
Artık Knidos’a yaklaşılmaktadır. Ama bir deniz ve balık ziyafeti çekilmelidir antik kent gezisinden önce. Bu nedenle Palamut büküne uğranmalıdır.
Çıplak tepelerin yumuşak bir eğimle denize kavuştuğu, upuzun bir kumsal oluşturduğu, kumsal boyunca ağaçlıklar içinde köy evlerinin, küçük pansiyon ve yazlık evlerin sıralandığı, limanında balıkçı tekneleriyle birlikte yatların demirlediği bir güzel büktür palamut. İskelenin hemen üzerindeki balıkçı lokantalarına oturulmalıdır.
Knidos’a günbatımı öncesinde girilmelidir. İç(büyük) limanda demirlemeli, kıyıya çıkmalı, geniş alana yayılmış son derece etkileyici kalıntılar arasında dolaşılmalı, sonra da Afrodit Tapınağına çıkıp dış liman ve açık deniz üzerinden gün batırılmalıdır. Uzaktaki ada Simi adasıdır.
Göcek koyları ve Fethiye-Ölüdeniz arası için Marmaris-Fethiye rotasına bakınız.
Bu bölümde Ölüdeniz-Kekova arasındaki durak noktaları üzerine bilgi notlarını bulacaksınız.
MARMARİS-DATÇA-MARMARİS
1. gün: Marmaris
2. gün: Bir saatlik yol ile Kadırga'ya varış. Yemek ve ilk yüzme molasını burada verdikten sonra 3 saatlik ikinci bir etap ile akşama doğru geceleme yeri Bozukkale'ye (Loryma) varış.
3. gün: Sabahleyin Yeşilova Körfezi'ne doğru yola çıkış. Bu bölgede yüzme ve yemek molalarından sonra geceleme Bozburun'da limanda.(Yeşilova bir alternatif)
4. gün: 2 saatlik kısa bir yolculukla Çiftlik Koyu'na (Aktur) varış. Öğleden sonra ise birbuçuk saat yola devam ederek turun dönüş noktası ve en büyük limanı olan Datça'ya varış. (isteyenlere karadan Knidos gezisi)
5. gün: Kahvaltıdan sonra ikibuçuk saatlik bir seyir bizi Dişlice Adası'ndan geçerek Bencik'e ulaştıracak. Geceyi yarımadanın en dar yerinde bulunan ve içeriye doğru bir nehir gibi kıvrılan bu güzel koyda geçireceğiz.
6. gün: Bencik'ten sonra kısa bir seyirle Orhaniye ve Selimiye köylerinin bulunduğu bölgeye geçiyoruz. Bu bölgede de gezebileceğimiz ve içlerinden birini geceleme için seçebileceğimiz bir sürü şirin koy bizi bekliyor.
7. gün: Bugün Marmaris'e dönüşe geçiyoruz. Karaburun'u döndükten sonra Serçe Limanı'na varış. Bugün Bodrum Müzesi'nde sergilenen 11. yüzyıl Bizans batığının bulunduğu koy burasıdır. Geceleme yolcuların eğilimine göre Çiftlik Koyu veya Marmaris Limanında.
MARMARİS-BODRUM
1. gün: Marmaris, Çiftlik
2. gün: Arap adası, Söğüt limanı, Bozukkale(Loryma)
3. gün: Bozburun, Selimiye, Orhaniye
4. gün: İnbükü, Bencik
5. gün: Dişlice adası, Akbük, Emecik, Datça
6. gün: Kargı koyu, Domuz bükü, Palamut bükü, Knidos
7. gün: Karaada, Poyraz limanı, Bodrum
(Gökova katılarak 10 güne de çıkabilir)
Similar topics
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam)
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 2)
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 3)
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 5)
» MUĞLA hakkında bilgiler...
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 2)
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 3)
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 5)
» MUĞLA hakkında bilgiler...
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz