MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 3)
1 sayfadaki 1 sayfası
MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 3)
BODRUM-GÜLLÜK-BODRUM
1. gün: Bodrum
2. gün: Aspat, Çatal ada, Gümüşlük
3. gün: Çukurcuk (isteyenlere karadan Didim, Priene, Miletos), Altınkum
4. gün: İsteyenlere Efes gezisi, Akbük
5. gün: Kazıklı, Çamlimanı, İasos
6. gün: Gök limanı, Salih adası
7. gün: Torba, Türkbükü, Yalıkavak
8. gün: Bodrum
Çatal Ada: Turgut Reis’in hemen karşısında, Sporat takım adalarının üyesi. İki yüksekçe tepe ortada alçak boyun yapar. Tekneler bu bölümde demirler. Adada yerleşim ve tesis yok.
Çukurcuk limanı: Güllük körfezinin kuzey batı uç noktası. Rüzgara kapalı koy üç parçalı. Doğudaki büyük koy sığ ve bitiminde sahilde yazlık site var. Batıdaki küçük koy ise bir balık çiftliği tarafından kapatılmış. Tekneler ortadaki koya demirliyor. Etraf sakin, deniz güzel. Burundaki fenere yürüyenler üstü kısmen toprakla kapatılmış mozaikleri görebilir. Koydan çıkan 5 km’lik yol anayola çıkıyor. Oradan Didim, Milet, Priene antik kentlerini içine alan bir tur yapılabilir.
Altınkum: Didim sahili. Boydan boya plaj. Oteller, lokantalar. Feribot ve günlük gezi teknelerinin yanaştığı küçük beton iskele.
Didim-Akbük arasında denizi ve plajı güzel irili ufaklı koylar var. En büyüğü Altınkum’un 2 mil doğusundaki Cennet koyu. Koylara günübirlik gezi tekneleri de uğruyor.
Akbük limanı: 5 mil içeri uzanan büyük koy. Deniz sahilde oldukça sığ. İyi meltem aldığı için mavi yolculuk tekneleri ve yatlarının demirlemesi için uygun değil. Büyük otellerin de bulunduğu bölümde iskeleye bağlananlar buradan karayoluyla çevreye tur yapabilir. (Didim, Herakleia, Prine, Milet., Kuşadası ve Efes’e)
Kazıklı limanı: 4 mil içeri giren büyük koy. Doğu yakası kayalık ve rüzgara açık. Batı sahilleri ise çam ormanı ile kaplı, küçük koylarla örülmüş ve oldukça güzel bir kıyı şeridi. Ancak hemen hepsinde balık çiftlikleri kuruldu. Bir yandan da yazlık sitelerin istilasına uğradı. Eskiden bu koylarda her gece onlarca tekne gecelerken, şimdi sayıları çok azaldı.
Esas Kazıklı limanı, kuzeyde, geniş ve kapalı koydur. Her havada barınacak bir köşesi var. Ama ne yazık ki bu limanın da her yanı balık çiftlikleriyle kapatılmış olduğu için eski güzelliğini kaybetmiş.
Çam limanı: Adı gibi çam ormanı ve zeytinliklerle kaplı bir güzel koy. Batı yakası demirlemeye uygun. Doğu yakasında da koylar var ama bunlar rüzgara açık ve aynı zamanda yazlık sitelerle çevrili.
Gök liman: Girişinde Sahile yıkık bir duvarla bağlı küçük bir adanın bulunduğu Gök liman, geniş bir liman. Koyların bir bölümü balık çiftlikleriyle kapatılmış. Liman her türlü havada teknelerin konaklaması için uygun.
Kıyıkışlacık(İasos): İasos antik kenti kalıntılarının doğudaki yarımada üzerinde izlenebildiği Kıyıkışlacık koyunun bitiminde Kıyıkışlacık köyü yer alıyor. İskeleye bağlananlar lokanta, bakkal bulacaktır.
Bargylia-Varvil koyu: Yarıdan sonra sığlaşan, içeride kocaman batak bir göl oluşturan Varvil koyunun girişinde de balık çiftlikleri var. Tekneler çiftlikleri geçtikten sonra demirliyor. Sahilde her zaman taze balık servisi yapan hesaplı balık lokantaları var. Antik Bargylia kalıntıları, koya bakan tepede ve yamaçlarda izlenebiliyor. (Bargylia için Bodrum-Milas sayfalarına bakınız)
Kuyucak limanı: Girişin her iki yanında balık çiftliklerinin olduğu çam ormanıyla çevrili güzel koy. İki kola ayrılan koyun bir tarafı bataklıktır ve girilmez. Diğer kolun Sahilinde büyük bir otel vardır. Ortalarda demirlenebilir. Her havada barınmak mümkün.
Güvercinlik koyu ve Salih Adası: Güvercinlik beldesinin bulunduğu büyük koy. Bodrum yolu buradan geçer. Alışveriş, konaklama, yeme-içme imkanı var.
Karşıdaki Salih Adası, geniş bir alanı kaplar. Tepesi çam, etekleri zeytinliklerle kaplı. Adanın güneydoğusunda kıyısında beyaz bir evin bulunduğu koy adanın en iyi koyu. Çevredeki balık çiftlikleri nedeniyle su eski berraklığını kaybetmiş olsa da yüzmek ve barınmak için uygun. Adanın güney yakasındaki koyun sahilinde 7-8 villalık bir yazlık site var. Bu bölüme de demirlenebilir. Antik Karianda bu adada kurulmuş. Sonra da Türkbükü-Gölköy’e göç etmiş Karianda’lılar ve Yeni Karianda’yı kurmuşlar. Eski duvar ve ev kalıntıları izlenebiliyor.
Marmaris’ten Ekincik’e doğru yol alanlar solda Karaağaç limanını görecekler. Liman ve önündeki Yılancık adası tümüyle askeri bölge ve giriş yasak. Günlük ve çam ağaçlarıyla kaplı çok sayıda güzel koyu barındırıyor Karaağaç Limanı.
Köyceğiz limanı: İçinde Ekincik limanının ve çok sayıda koyun bulunduğu büyük liman. Batı yakasında teknelerin konaklamayı ya da gecelemeyi sevdikleri koylar arasında Semizce, Kargı ve Karaçay koyları yer alıyor. Ekincik limanının iki demirleme yeri var. Biri köy önü, diğeri ise Maden iskelesi-My Marina Club. Köy önündeki iskele muhtarlığa ait. İskelede, Dalyan-İstuzu kumsalına sefer yapan dolmuş tekneler sıralanıyor. Ekincik’te Otel ve pansiyon, bakkal, büfe, duş-tuvalet, telefon kulübeleri var. Kumsal yüzlerce metre uzunlukta. İskeleden asfalt yol ile Köyceğiz’e ve Muğla-Fethiye yoluna ulaşılıyor.
Limanın güneydoğu köşesinde bulunan ve eskiden gemilere krom madeninin yüklendiği Maden iskelesi şimdi yatlara hizmet veren My Marina Club’a ait. Ağaçların altına gizlenmiş tesisin mutfağı balık çeşitleriyle haklı bir üne sahip.
Delikada: Dalyan girişinin önünde, İstuzu kumsalının karşısındaki Delik ada, Marmaris’ten gelen büyük gezi tekneleriyle, mavi yolculuk teknelerinin bağlandığı yer. Buradan küçük dolmuş teknelerle İstuzu kumsalına, kumsalın batısından Dalyan kanallarına giriliyor Dalyan’a, Kaunos ve çamur banyolarına tekne turu yapılıyor.
İstuzu ile Sarıgerme sahilleri arasında barınacak koy yok denecek kadar az. Sadece Aşı koyu var bu arada. Aşı koyuna, Dalyan ya da Ortaca’dan 25 km’lik karayoluyla ulaşılabiliyor. Denizden gelenler yalçın kayalıklı sahilde iki yüksek burun arasından geçerek Aşı koyuna giriş yapıyorlar. Kara ve sivri kayalıklardan oluşan küçük bir ada koyun ağzında yer alır. Yüzmek ve barınmak için uygun bir koy Aşı. Sahilde küçük ve temiz bir lokanta var.
Karaburun’u geçince dağlar alçalır, Dalaman ovasına iner. Dalaman Bükü’dür burası. Biraz ileride Dalaman büküne bekçilik eden Baba Adası ve hemen arkasında Sarıgerme plajı uzanır. Sarıgerme son yılların gözde turizm merkezi. Kilometrelerce uzanan sahil, 5 yıldızlı oteller ve tatil köyleriyle ilgi görüyor bu merkez.
Tekneler Baba Ada’nın kuzeydoğu yakasında kayalık küçük bir koya demirlerler. Deniz pırıl pırıldır. Güney ucuna yakın bir mağara adayı boydan boya delip geçer öte yana. Tepede ise yıkık bir kule harabesi vardır.
Dalaman Ovası düzlüğünün ardından sahil Kapıdağ yarımadasında yeniden yükselmeye başlar, 500 metreye ulaşır, sonra bu yükselti Kurtoğlu burnunda son bulur. Artık Fethiye körfezi’ne girilmiş, sakin sulara erişilmiştir. Kurtoğlu ile İblis(Dökükbaşı) burnu arasındaki 8.5 millik açıklık Fethiye körfezinin ağzıdır. Bu körfez Mavi yolculuk teknelerinin ve yatların en sevdiği koyları, adaları içerir.
Fethiye Körfezinden Göcek körfezine doğru giriş yapılırken uğrak yerlerinden biri Ağa limanı diğeri Kocabük olacaktır. Ağa limanı küçük ve büyük iki limandan oluşmakta. Her ikisi de plajla son buluyor. Büyük ağa limanı plajından çıkan patika yolu izleyenler yukarıda Köyiçi mevkiinde Roma ve Bizans dönemi kalıntılarına ulaşıyorlar. Bir başka yol ise batıdaki yamaca tırmanır ve Kapıdağ yarımadasının en yüksek yerlerinden bir düzlüğe ve göle ulaşır. Gölün çevresinde 3-5 hane yaşar. Bütün çevreyi ayaklar altına alan manzara etkileyicidir.
Ağa limanının ardından Kocabük, Göbün adası-koyu geçilir ve Göcek körfezine çıkılır.
Körfez içindeki koylar ve adalar 1988’den bu yana Özel Çevre Koruma bölgesidir ve koruma altındadır.
Yat turizminin merkezidir Göcek körfezi. Göcek limanı ve beldesi körfezin uç noktasındadır. 4 ayrı marina burada yatlara hizmet vermektedir. Bunlar Belediye Marinası, Skopea marina, Club Marina ve son olarak hizmete giren Port Göcek’tir. (İletişim bilgileri ve teknik kapasiteleri Göcek sayfalarında)
Göcek limanından çıkan tekneler isterlerse Eğri çam koyuna, Osmanağa Çeşmesine, Atbükü’ne(Kargılık-Karanlık koy), Günlüklü koyuna, Boynuzbükü’ne, Killebükü’ne uğrayabilir. Hepsi de teknelerin bağlanması için uygundur. Günlüklü koy, yakın çevreden pikniğe gelenlerin de akınına uğradığı, plajı ve çevresi güzel bir koydur. Sahilinde çeşme de vardır. Günlüklü içinde kalabalıktan uzağa bağlanmak isteyenler için küçük ve korunaklı koylar da vardır. Killebükü sahilinde plaj, plajın arkasında çamların gölgesinde bir kilise kalıntısı bulacaktır karaya çıkanlar.
Taşyaka(Bedri Rahmi Koyu) ise bu bölgenin en güzel koylarındandır. Her zaman bağlanmış çok sayıda yat vardır burada. Suyu güzel çeşme, zakkumlarla süslenmiş çakıllı bir plaj, Mavi Yolculuğun ilk gezginlerinden ressam Bedri Rahmi’nin kayaya yaptığı balık resmi, sanatçı Azra Erhat’ın çakıl taşlarından uçurtma mozaiği koya ilgiyi artırır. Kuzeyde çeşme tarafındaki kayalıklara oyulmuş kaya mezarları, teknelere hizmet veren restoranın bulunduğu düzlükte buz gibi su kaynağı dikkat çeker. Kaynak etrafı betonla çevrilmiş ve küçük bir havuz elde edilmiş. Sıcak günlerde havuz çekiyor insanı. Düzlükteki patikayı bulup yokuşu tırmananlar yarım saatlik yürüyüş sonunda üç beş haneli Kilisebelen köyüne ulaşıyor. Dalaman ovasını, Havaalanını, Kocagöl ve Baba adayı içine alan manzara çok güzel.
Taşyaka kalabalık olduğunda kimi tekneler Taşyaka adasının hemen batısında Aşılık koyuna bağlanırlar.
Sıralıbük limanı, küçük ve büyük Hurmalı koylarını içerir. İsteyen yat ve tekneler bağlanabilir.
Sarsala koyu ise en çok ilgi gören koylardandır. Uzun çakıllı plajı, arkada içlere doğru giren ağaçlıklı ovası, çam ağaçlarıyla kaplı dağlarla çevrelenmiş olması Sarsala’yı çekici kılar. Teknelerin en çok bağlandığı Küçük Sarsala koyunda bir restoran ve iskelesi bulunur. (Sarsala koyu’na Dalaman’dan da geliniyor. Ayrıntı için Dalaman sayfalarına bakınız) Koyda Güzel yürüyüş yolları da vardır. Sabah ve akşam serinliklerinde denenebilir.
Kapıdağ yarımadasının 300 metrelik dar bir boyunla karaya bağlandığı yerin Göcek tarafı Manastır-Akbük koylarıdır. Kapı ve
Hamam (Kleopatra hamamı) koylarının bulunduğu bu yöre, Göcek gezisinde çok ilgi görür. Kapı koyu da Hamam koyu da havuz gibidir. Kapı koyunda eski ve yeni çok sayıda restoranın iskeleleri var. Zeytin ağaçları arasında yürüyenler 4-5 metre yükseklikteki kalın bir duvarla karşılaşırlar. Bazı yerleri çökmüş olsa da büyük bölümü sağlam duvar, Kapıdağ üzerindeki antik yerleşimleri korumak için yapılmış ve dar boynu baştan başa kat ediyor. Duvarı takiben tepeye çıkanlar, arkadaki Gökgemile limanını ve açık denizi seyredebiliyor. Bir başka patika da Hamam koyuna çıkarıyor gezginleri.
Hamam koyundaki iskeleye bağlananlar, yıkık bir hamam kalıntısını görürler. Bu koy Kleopatra hamamı olarak anılır bu nedenle.
Kuyrucak, Kurşunlu, Yavansu ve Merdivenli koyları art ada gelir. Yavansu’da birkaç köylü kulubesi ve ağıl var. Bu koyla birlikte Küçük Kapıdağ yarımadası başlar.
Kuyrucak koyunun girişinde küçük bir ada vardır, yüzme molası ve birkaç teknenin konaklaması için uygundur.
Küçük yatlar için olağan üstü bir bağlanma yeri olan Göbün koyunun girişi kolaylıkla kaçırılabilir. Dışarıdan görülmez. İki yanı dik yar inen dar boğazından girince koy yavaş yavaş açılır önünüze. Birçok yabancı yat kışı burada geçirir. Sahilde çok sayıda lokanta var. İlk lokanta Kayaköylü Dalgıç Tahir tarafından açılmış. Her geleni en iyi şekilde ağırlamış, bir gelen bir daha gelmiş. Lokantaların sayısı artınca da yeğenlerine bırakmış işletmeyi, kendi köyü Kayaköy’e dönüp yeni lokanta açmış. Dalgıç Tahir’in lokantasının ardındaki tepeye çıkmalı ve bir yanda açık deniz, bir yanda Fethiye ve Göcek körfezlerini seyre dalmalı. Çıkış için akşam üzerini seçin ki, hem bunalmazsınız, hem de gün batımının olağanüstü renkleriyle hayal alemine dalıp gidersiniz. Bir başka patika yola girenler Ağa limanı’ndan da çıkılan Roma harabelerine kadar gidebilir.
Üstü çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı Domuz Adası, adanın kuzey yakasında Uzun Ali koyu ve Domuz adası ile Tersane adası arasındaki küçük adanın tam karşısındaki Hacıdede Deresi koyu bir başka durak noktası Göcek körfezinde. Koyun ortasında 30-40 m çapında bir sığlık, bu sığlığın üzerinde de Lykia ya da Roma dönemi harabeleri var. En yüksek yeri suyun 1 m altındadır kalıntıların. Kalıntıların üzerinde yüzmek, özellikle de deniz gözlüğüyle yüzmek oldukça keyif vericidir. Domuz Adası’nın kuzeydoğusundaki koy içinde Simavi’lerin villası ağaçlar ve palmiyeler ardına gizlenmiştir.
Göcek körfezi’nin en büyük adasıdır Tersane Adası. Tersane koyu da adanın en büyük koyu. Mübadeleden önce Rumlar yaşarmış. Arkadaki düzlükte üç beş harap ev ve bir kilise kalıntısı var. Koydan 10 dakikalık yürüyüşle bir başka koya, yaz Limanına çıkılıyor.
Tersane ile Göcek adaları arasında irili ufaklı Yassıca Adalar uzanır. Güneydeki Zeytinli ada en büyüğüdür ve zeytinliklerle kaplıdır. Dar ve uzun olan ada Büyük Yassıca’dır. Hemen ilerisindeki Kızıl ada ile Büyük Yassıca arası en güzel demirleme yeridir. Yassıcalar Göcek ya da Fethiye’den kalkan günübirlik gezi teknelerinin mutlaka uğradığı, yüzme molası verdikleri yerdir. Kalabalıktır bu nedenle, gündüz saatlerinde. Ama günbatımına doğru sessizleşir, en güzel zaman başlar. Hele bir de ay dolunaya yakın ise. Göcek’e doğru en büyük ada Göcek adasıdır. İncirli ve büyük koyları hemen her havada korunaklıdır. Deniz ise berrak.
1. gün: Bodrum
2. gün: Aspat, Çatal ada, Gümüşlük
3. gün: Çukurcuk (isteyenlere karadan Didim, Priene, Miletos), Altınkum
4. gün: İsteyenlere Efes gezisi, Akbük
5. gün: Kazıklı, Çamlimanı, İasos
6. gün: Gök limanı, Salih adası
7. gün: Torba, Türkbükü, Yalıkavak
8. gün: Bodrum
Çatal Ada: Turgut Reis’in hemen karşısında, Sporat takım adalarının üyesi. İki yüksekçe tepe ortada alçak boyun yapar. Tekneler bu bölümde demirler. Adada yerleşim ve tesis yok.
Çukurcuk limanı: Güllük körfezinin kuzey batı uç noktası. Rüzgara kapalı koy üç parçalı. Doğudaki büyük koy sığ ve bitiminde sahilde yazlık site var. Batıdaki küçük koy ise bir balık çiftliği tarafından kapatılmış. Tekneler ortadaki koya demirliyor. Etraf sakin, deniz güzel. Burundaki fenere yürüyenler üstü kısmen toprakla kapatılmış mozaikleri görebilir. Koydan çıkan 5 km’lik yol anayola çıkıyor. Oradan Didim, Milet, Priene antik kentlerini içine alan bir tur yapılabilir.
Altınkum: Didim sahili. Boydan boya plaj. Oteller, lokantalar. Feribot ve günlük gezi teknelerinin yanaştığı küçük beton iskele.
Didim-Akbük arasında denizi ve plajı güzel irili ufaklı koylar var. En büyüğü Altınkum’un 2 mil doğusundaki Cennet koyu. Koylara günübirlik gezi tekneleri de uğruyor.
Akbük limanı: 5 mil içeri uzanan büyük koy. Deniz sahilde oldukça sığ. İyi meltem aldığı için mavi yolculuk tekneleri ve yatlarının demirlemesi için uygun değil. Büyük otellerin de bulunduğu bölümde iskeleye bağlananlar buradan karayoluyla çevreye tur yapabilir. (Didim, Herakleia, Prine, Milet., Kuşadası ve Efes’e)
Kazıklı limanı: 4 mil içeri giren büyük koy. Doğu yakası kayalık ve rüzgara açık. Batı sahilleri ise çam ormanı ile kaplı, küçük koylarla örülmüş ve oldukça güzel bir kıyı şeridi. Ancak hemen hepsinde balık çiftlikleri kuruldu. Bir yandan da yazlık sitelerin istilasına uğradı. Eskiden bu koylarda her gece onlarca tekne gecelerken, şimdi sayıları çok azaldı.
Esas Kazıklı limanı, kuzeyde, geniş ve kapalı koydur. Her havada barınacak bir köşesi var. Ama ne yazık ki bu limanın da her yanı balık çiftlikleriyle kapatılmış olduğu için eski güzelliğini kaybetmiş.
Çam limanı: Adı gibi çam ormanı ve zeytinliklerle kaplı bir güzel koy. Batı yakası demirlemeye uygun. Doğu yakasında da koylar var ama bunlar rüzgara açık ve aynı zamanda yazlık sitelerle çevrili.
Gök liman: Girişinde Sahile yıkık bir duvarla bağlı küçük bir adanın bulunduğu Gök liman, geniş bir liman. Koyların bir bölümü balık çiftlikleriyle kapatılmış. Liman her türlü havada teknelerin konaklaması için uygun.
Kıyıkışlacık(İasos): İasos antik kenti kalıntılarının doğudaki yarımada üzerinde izlenebildiği Kıyıkışlacık koyunun bitiminde Kıyıkışlacık köyü yer alıyor. İskeleye bağlananlar lokanta, bakkal bulacaktır.
Bargylia-Varvil koyu: Yarıdan sonra sığlaşan, içeride kocaman batak bir göl oluşturan Varvil koyunun girişinde de balık çiftlikleri var. Tekneler çiftlikleri geçtikten sonra demirliyor. Sahilde her zaman taze balık servisi yapan hesaplı balık lokantaları var. Antik Bargylia kalıntıları, koya bakan tepede ve yamaçlarda izlenebiliyor. (Bargylia için Bodrum-Milas sayfalarına bakınız)
Kuyucak limanı: Girişin her iki yanında balık çiftliklerinin olduğu çam ormanıyla çevrili güzel koy. İki kola ayrılan koyun bir tarafı bataklıktır ve girilmez. Diğer kolun Sahilinde büyük bir otel vardır. Ortalarda demirlenebilir. Her havada barınmak mümkün.
Güvercinlik koyu ve Salih Adası: Güvercinlik beldesinin bulunduğu büyük koy. Bodrum yolu buradan geçer. Alışveriş, konaklama, yeme-içme imkanı var.
Karşıdaki Salih Adası, geniş bir alanı kaplar. Tepesi çam, etekleri zeytinliklerle kaplı. Adanın güneydoğusunda kıyısında beyaz bir evin bulunduğu koy adanın en iyi koyu. Çevredeki balık çiftlikleri nedeniyle su eski berraklığını kaybetmiş olsa da yüzmek ve barınmak için uygun. Adanın güney yakasındaki koyun sahilinde 7-8 villalık bir yazlık site var. Bu bölüme de demirlenebilir. Antik Karianda bu adada kurulmuş. Sonra da Türkbükü-Gölköy’e göç etmiş Karianda’lılar ve Yeni Karianda’yı kurmuşlar. Eski duvar ve ev kalıntıları izlenebiliyor.
Marmaris’ten Ekincik’e doğru yol alanlar solda Karaağaç limanını görecekler. Liman ve önündeki Yılancık adası tümüyle askeri bölge ve giriş yasak. Günlük ve çam ağaçlarıyla kaplı çok sayıda güzel koyu barındırıyor Karaağaç Limanı.
Köyceğiz limanı: İçinde Ekincik limanının ve çok sayıda koyun bulunduğu büyük liman. Batı yakasında teknelerin konaklamayı ya da gecelemeyi sevdikleri koylar arasında Semizce, Kargı ve Karaçay koyları yer alıyor. Ekincik limanının iki demirleme yeri var. Biri köy önü, diğeri ise Maden iskelesi-My Marina Club. Köy önündeki iskele muhtarlığa ait. İskelede, Dalyan-İstuzu kumsalına sefer yapan dolmuş tekneler sıralanıyor. Ekincik’te Otel ve pansiyon, bakkal, büfe, duş-tuvalet, telefon kulübeleri var. Kumsal yüzlerce metre uzunlukta. İskeleden asfalt yol ile Köyceğiz’e ve Muğla-Fethiye yoluna ulaşılıyor.
Limanın güneydoğu köşesinde bulunan ve eskiden gemilere krom madeninin yüklendiği Maden iskelesi şimdi yatlara hizmet veren My Marina Club’a ait. Ağaçların altına gizlenmiş tesisin mutfağı balık çeşitleriyle haklı bir üne sahip.
Delikada: Dalyan girişinin önünde, İstuzu kumsalının karşısındaki Delik ada, Marmaris’ten gelen büyük gezi tekneleriyle, mavi yolculuk teknelerinin bağlandığı yer. Buradan küçük dolmuş teknelerle İstuzu kumsalına, kumsalın batısından Dalyan kanallarına giriliyor Dalyan’a, Kaunos ve çamur banyolarına tekne turu yapılıyor.
İstuzu ile Sarıgerme sahilleri arasında barınacak koy yok denecek kadar az. Sadece Aşı koyu var bu arada. Aşı koyuna, Dalyan ya da Ortaca’dan 25 km’lik karayoluyla ulaşılabiliyor. Denizden gelenler yalçın kayalıklı sahilde iki yüksek burun arasından geçerek Aşı koyuna giriş yapıyorlar. Kara ve sivri kayalıklardan oluşan küçük bir ada koyun ağzında yer alır. Yüzmek ve barınmak için uygun bir koy Aşı. Sahilde küçük ve temiz bir lokanta var.
Karaburun’u geçince dağlar alçalır, Dalaman ovasına iner. Dalaman Bükü’dür burası. Biraz ileride Dalaman büküne bekçilik eden Baba Adası ve hemen arkasında Sarıgerme plajı uzanır. Sarıgerme son yılların gözde turizm merkezi. Kilometrelerce uzanan sahil, 5 yıldızlı oteller ve tatil köyleriyle ilgi görüyor bu merkez.
Tekneler Baba Ada’nın kuzeydoğu yakasında kayalık küçük bir koya demirlerler. Deniz pırıl pırıldır. Güney ucuna yakın bir mağara adayı boydan boya delip geçer öte yana. Tepede ise yıkık bir kule harabesi vardır.
Dalaman Ovası düzlüğünün ardından sahil Kapıdağ yarımadasında yeniden yükselmeye başlar, 500 metreye ulaşır, sonra bu yükselti Kurtoğlu burnunda son bulur. Artık Fethiye körfezi’ne girilmiş, sakin sulara erişilmiştir. Kurtoğlu ile İblis(Dökükbaşı) burnu arasındaki 8.5 millik açıklık Fethiye körfezinin ağzıdır. Bu körfez Mavi yolculuk teknelerinin ve yatların en sevdiği koyları, adaları içerir.
Fethiye Körfezinden Göcek körfezine doğru giriş yapılırken uğrak yerlerinden biri Ağa limanı diğeri Kocabük olacaktır. Ağa limanı küçük ve büyük iki limandan oluşmakta. Her ikisi de plajla son buluyor. Büyük ağa limanı plajından çıkan patika yolu izleyenler yukarıda Köyiçi mevkiinde Roma ve Bizans dönemi kalıntılarına ulaşıyorlar. Bir başka yol ise batıdaki yamaca tırmanır ve Kapıdağ yarımadasının en yüksek yerlerinden bir düzlüğe ve göle ulaşır. Gölün çevresinde 3-5 hane yaşar. Bütün çevreyi ayaklar altına alan manzara etkileyicidir.
Ağa limanının ardından Kocabük, Göbün adası-koyu geçilir ve Göcek körfezine çıkılır.
Körfez içindeki koylar ve adalar 1988’den bu yana Özel Çevre Koruma bölgesidir ve koruma altındadır.
Yat turizminin merkezidir Göcek körfezi. Göcek limanı ve beldesi körfezin uç noktasındadır. 4 ayrı marina burada yatlara hizmet vermektedir. Bunlar Belediye Marinası, Skopea marina, Club Marina ve son olarak hizmete giren Port Göcek’tir. (İletişim bilgileri ve teknik kapasiteleri Göcek sayfalarında)
Göcek limanından çıkan tekneler isterlerse Eğri çam koyuna, Osmanağa Çeşmesine, Atbükü’ne(Kargılık-Karanlık koy), Günlüklü koyuna, Boynuzbükü’ne, Killebükü’ne uğrayabilir. Hepsi de teknelerin bağlanması için uygundur. Günlüklü koy, yakın çevreden pikniğe gelenlerin de akınına uğradığı, plajı ve çevresi güzel bir koydur. Sahilinde çeşme de vardır. Günlüklü içinde kalabalıktan uzağa bağlanmak isteyenler için küçük ve korunaklı koylar da vardır. Killebükü sahilinde plaj, plajın arkasında çamların gölgesinde bir kilise kalıntısı bulacaktır karaya çıkanlar.
Taşyaka(Bedri Rahmi Koyu) ise bu bölgenin en güzel koylarındandır. Her zaman bağlanmış çok sayıda yat vardır burada. Suyu güzel çeşme, zakkumlarla süslenmiş çakıllı bir plaj, Mavi Yolculuğun ilk gezginlerinden ressam Bedri Rahmi’nin kayaya yaptığı balık resmi, sanatçı Azra Erhat’ın çakıl taşlarından uçurtma mozaiği koya ilgiyi artırır. Kuzeyde çeşme tarafındaki kayalıklara oyulmuş kaya mezarları, teknelere hizmet veren restoranın bulunduğu düzlükte buz gibi su kaynağı dikkat çeker. Kaynak etrafı betonla çevrilmiş ve küçük bir havuz elde edilmiş. Sıcak günlerde havuz çekiyor insanı. Düzlükteki patikayı bulup yokuşu tırmananlar yarım saatlik yürüyüş sonunda üç beş haneli Kilisebelen köyüne ulaşıyor. Dalaman ovasını, Havaalanını, Kocagöl ve Baba adayı içine alan manzara çok güzel.
Taşyaka kalabalık olduğunda kimi tekneler Taşyaka adasının hemen batısında Aşılık koyuna bağlanırlar.
Sıralıbük limanı, küçük ve büyük Hurmalı koylarını içerir. İsteyen yat ve tekneler bağlanabilir.
Sarsala koyu ise en çok ilgi gören koylardandır. Uzun çakıllı plajı, arkada içlere doğru giren ağaçlıklı ovası, çam ağaçlarıyla kaplı dağlarla çevrelenmiş olması Sarsala’yı çekici kılar. Teknelerin en çok bağlandığı Küçük Sarsala koyunda bir restoran ve iskelesi bulunur. (Sarsala koyu’na Dalaman’dan da geliniyor. Ayrıntı için Dalaman sayfalarına bakınız) Koyda Güzel yürüyüş yolları da vardır. Sabah ve akşam serinliklerinde denenebilir.
Kapıdağ yarımadasının 300 metrelik dar bir boyunla karaya bağlandığı yerin Göcek tarafı Manastır-Akbük koylarıdır. Kapı ve
Hamam (Kleopatra hamamı) koylarının bulunduğu bu yöre, Göcek gezisinde çok ilgi görür. Kapı koyu da Hamam koyu da havuz gibidir. Kapı koyunda eski ve yeni çok sayıda restoranın iskeleleri var. Zeytin ağaçları arasında yürüyenler 4-5 metre yükseklikteki kalın bir duvarla karşılaşırlar. Bazı yerleri çökmüş olsa da büyük bölümü sağlam duvar, Kapıdağ üzerindeki antik yerleşimleri korumak için yapılmış ve dar boynu baştan başa kat ediyor. Duvarı takiben tepeye çıkanlar, arkadaki Gökgemile limanını ve açık denizi seyredebiliyor. Bir başka patika da Hamam koyuna çıkarıyor gezginleri.
Hamam koyundaki iskeleye bağlananlar, yıkık bir hamam kalıntısını görürler. Bu koy Kleopatra hamamı olarak anılır bu nedenle.
Kuyrucak, Kurşunlu, Yavansu ve Merdivenli koyları art ada gelir. Yavansu’da birkaç köylü kulubesi ve ağıl var. Bu koyla birlikte Küçük Kapıdağ yarımadası başlar.
Kuyrucak koyunun girişinde küçük bir ada vardır, yüzme molası ve birkaç teknenin konaklaması için uygundur.
Küçük yatlar için olağan üstü bir bağlanma yeri olan Göbün koyunun girişi kolaylıkla kaçırılabilir. Dışarıdan görülmez. İki yanı dik yar inen dar boğazından girince koy yavaş yavaş açılır önünüze. Birçok yabancı yat kışı burada geçirir. Sahilde çok sayıda lokanta var. İlk lokanta Kayaköylü Dalgıç Tahir tarafından açılmış. Her geleni en iyi şekilde ağırlamış, bir gelen bir daha gelmiş. Lokantaların sayısı artınca da yeğenlerine bırakmış işletmeyi, kendi köyü Kayaköy’e dönüp yeni lokanta açmış. Dalgıç Tahir’in lokantasının ardındaki tepeye çıkmalı ve bir yanda açık deniz, bir yanda Fethiye ve Göcek körfezlerini seyre dalmalı. Çıkış için akşam üzerini seçin ki, hem bunalmazsınız, hem de gün batımının olağanüstü renkleriyle hayal alemine dalıp gidersiniz. Bir başka patika yola girenler Ağa limanı’ndan da çıkılan Roma harabelerine kadar gidebilir.
Üstü çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı Domuz Adası, adanın kuzey yakasında Uzun Ali koyu ve Domuz adası ile Tersane adası arasındaki küçük adanın tam karşısındaki Hacıdede Deresi koyu bir başka durak noktası Göcek körfezinde. Koyun ortasında 30-40 m çapında bir sığlık, bu sığlığın üzerinde de Lykia ya da Roma dönemi harabeleri var. En yüksek yeri suyun 1 m altındadır kalıntıların. Kalıntıların üzerinde yüzmek, özellikle de deniz gözlüğüyle yüzmek oldukça keyif vericidir. Domuz Adası’nın kuzeydoğusundaki koy içinde Simavi’lerin villası ağaçlar ve palmiyeler ardına gizlenmiştir.
Göcek körfezi’nin en büyük adasıdır Tersane Adası. Tersane koyu da adanın en büyük koyu. Mübadeleden önce Rumlar yaşarmış. Arkadaki düzlükte üç beş harap ev ve bir kilise kalıntısı var. Koydan 10 dakikalık yürüyüşle bir başka koya, yaz Limanına çıkılıyor.
Tersane ile Göcek adaları arasında irili ufaklı Yassıca Adalar uzanır. Güneydeki Zeytinli ada en büyüğüdür ve zeytinliklerle kaplıdır. Dar ve uzun olan ada Büyük Yassıca’dır. Hemen ilerisindeki Kızıl ada ile Büyük Yassıca arası en güzel demirleme yeridir. Yassıcalar Göcek ya da Fethiye’den kalkan günübirlik gezi teknelerinin mutlaka uğradığı, yüzme molası verdikleri yerdir. Kalabalıktır bu nedenle, gündüz saatlerinde. Ama günbatımına doğru sessizleşir, en güzel zaman başlar. Hele bir de ay dolunaya yakın ise. Göcek’e doğru en büyük ada Göcek adasıdır. İncirli ve büyük koyları hemen her havada korunaklıdır. Deniz ise berrak.
Similar topics
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam)
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 2)
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 4)
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 5)
» MUĞLA hakkında bilgiler...
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 2)
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 4)
» MUĞLA hakkında bilgiler... (Devam 5)
» MUĞLA hakkında bilgiler...
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz